Ongediertebestrijding Eemland bestrijd geen Eikenprocessierups

Bestrijding van de eikenprocessierups

Deze rups is te herkennen aan hun lange haren en hun gedrag. Het is erg herkenbaar dat de rupsen zich verplaatsen zich in een lange optocht [processie] achter elkaar op de eikenboom. 
De processierups larven de oranje achtige jonge rupsen komen eind Maart /begin April uit hun eitjes.

Ze eten vervolgens eikenblaadjes en maken diverse stadia als larve door waarin ze zich meerdere malen vervellen. Plus minus 5 keer, en veranderen dan ook naar grauw grijs met lichte strepen aan de zijkanten. De haren van de eikenprocessierups zijn na de derde vervelling zeer schadelijk voor de mens. Een volgroeide rups kan wel tot 700.000 brandharen hebben met ernstige gevolgen van dien. 

De eikenprocessievlinder is een onopvallende grijze nachtvlinder die, nadat hij verpopt is tot vlinder (in de maanden Juli en Augustus) 1 a 2 dagen leeft. Na de paring tussen mannetje en vrouwtje vliegen de vrouwtjes naar een eikenboom en leggen hun eitjes in een geschikte boom waarna de cyclus weer rond is. 

De natuurlijk vijanden van de eikenprocessierups zijn o.a. de sluipwesp, sluipvlieg, gaasvlieg, zweefvlieg, hoornaar. Maar ook vogels als pimpelmezen, koolmezen en mussen lusten graag deze rupsen. De vogels nemen de rups in de snavel en schudden de brandharen eraf voor consumpsie. De rups heeft het verdedigingsmechanisme door de brandharen af te schieten. Een andere vijand is de Grootoor vleermuis, deze jaagt niet op de rups De vleermuis jaagt s’nachts op de eikenprocessievlinders.

 

Eikenprocessierupsen
Gevolgen eikenprocessierups

De Eikenprocessierups gevolgen

Bij grote aantallen eikenprocessierupsen loopt mens en dier redelijk gevaar. Doordat de brandharen (ook wanneer deze zijn afgestoten) zeer actief blijven kunnen deze zich door de wind verspreiden en op plekken komen waar veel mensen of huisdieren bevinden. Bijvoorbeeld; fietspaden langs lange rijen eikenbomen, recreatieplassen waar veel eiken staan enz. Gezondheidsklachten na contact met de brandharen van deze rups kunnen zijn; huidklachten, ernstig geïrriteerde ogen en luchtwegen, of hoge koorts. Dit kan ook bij dieren voorkomen zoals; Honden, Paarden en Runderen.

Bent u in aanraking gekomen met deze rups? Meld u zich altijd bij de huisarts!! Zonder behandeling kunnen deze klachten ongeveer 2 weken aanhouden.

Een stappenplan voor de bestrijding van de eikenprocessierups bestaat uit;

1 Risico-inventarisatie,

Risico-inventarisatie houd in dat er ter plaatse gekeken wordt welke risico;s er zijn voor mens en dier.

2 Monitoring,

Monitoring houd in dat er geïnspecteerd wordt op hoeveelheid nesten, gebied,aantal vlinders in een gebied door het inzetten van Feromoon vallen die alleen de mannetjes vangen.

3 Beheersing.

Beheersing door bijvoorbeeld de natuurlijk vijanden te stimuleren;mezenkastjes ophangen,biodiversiteit stimuleren, waarschuwen van het publiek, afsluiten van een gebieden bestrijding.

 

 

Heeft u vragen?

Neem Contact op

Bereikbaar van 08:00 – 22:00

U kunt ons ook een App sturen Klik op het icoon

Scroll naar boven