Eikenprocessierups bestrijding

Bestrijding van de eikenprocessierups

Ongediertebestrijding Eemland is gespecialiseerd en gecertificeerd voor de bestrijding van de eikenprocessierups.  Deze rups is te herkennen aan hun lange haren en hun gedrag. Het is erg herkenbaar dat de rupsen zich verplaatsen zich in een lange optocht [processie] achter elkaar op de eikenboom. 
De processierups larven De oranje achtige jonge rupsen komen eind Maart /begin April uit hun eitjes. Ze eten vervolgens eikenblaadjes en maken diverse stadia als larve door waarin ze zich meerdere malen vervellen [plus minus 5 keer] en veranderen dan ook naar grauw grijs met lichte strepen aan de zijkanten. De haren van de eikenprocessierups zijn na de derde vervelling zeer schadelijk voor de mens, een volgroeide rups kan wel tot 700.000 brandharen hebben met ernstige gevolgen van dien. 

De eikenprocessievlinder is een onopvallende grijze nachtvlinder die, nadat hij verpopt is tot vlinder (in de maanden Juli en Augustus) 1 a 2 dagen leeft. Na de paring tussen mannetje en vrouwtje vliegen de vrouwtjes naar een eikenboom en leggen hun eitjes in een geschikte boom waarna de cyclus weer rond is. 

De natuurlijk vijanden van de eikenprocessierups zijn o.a. de sluipwesp, sluipvlieg, gaasvlieg, zweefvlieg, hoornaar,  Maar ook vogels als pimpelmezen, koolmezen en mussen lusten graag deze rupsen. De vogels nemen de rups in de snavel en schudden de brandharen eraf voor consumpsie. De rups heeft het verdedigingsmechanisme door de brandharen af te schieten. Een andere vijand is de Grootoor vleermuis, deze jaagt niet op de rups De vleermuis jaagt s’nachts op de eikenprocessievlinders.

Heeft u de eikenprocessierups in uw omgeving gevonden? Neem dan contact met ons op om deze veilig voor u te bestrijden. 

Ongediertebestrijding Eemland

24-7 Service
Laagste prijs garantie
100% tevredenheid
Zowel particulier als zakelijk
Spoed service
Wanneer mogelijk diervriendelijke oplossingen

Heeft u de eikenprocessierups bij u gevonden?

Bel direct: 

06 47129425 

voor de beste prijs en het oplossen van de eikenprocessierups infestatie.

watsapp ongediertebestrijding

Nu ook bereikbaar via Whatsapp!

Stuur een Whatsapp bericht en ik app je zo spoedig mogelijk terug wat ik voor je kan doen.

Kosten voor het bestrijden van de Eikenprocessie rups weten?

11 + 13 =

24-7 Service
Laagste prijs garantie
100% tevredenheid
Zowel particulier als zakelijk
Spoed service
Wanneer mogelijk diervriendelijke oplossingen

gevolgen-eikenprossecierrupsDe Eikenprocessierups gevolgen

Bij grote aantallen eikenprocessierupsen loopt mens en dier redelijk gevaar. Doordat de brandharen  (ook wanneer deze zijn afgestoten) zeer actief blijven kunnen deze zich door de wind verspreiden en op plekken komen waar veel mensen of huisdieren bevinden. Bijvoorbeeld; fietspaden langs lange rijen eikenbomen, recreatieplassen waar veel eiken staan enz. Gezondheidsklachten na contact met de brandharen van deze rups kunnen zijn; huidklachten, ernstig geïrriteerde ogen en luchtwegen, of hoge koorts. Dit kan ook bij dieren voorkomen zoals; Honden, Paarden en Runderen.

Bent u in aanraking gekomen met deze rups? Meld u zich altijd bij de huisarts!! Zonder behandeling kunnen deze klachten ongeveer 2 weken aanhouden.

 

Een stappenplan voor de bestrijding van de eikenprocessierups bestaat uit;

1 Risico-inventarisatie,

Risico-inventarisatie houd in dat er ter plaatse gekeken wordt welke risico;s er zijn voor mens en dier.

2 Monitoring,

Monitoring houd in dat er geïnspecteerd wordt op hoeveelheid nesten, gebied,aantal vlinders in een gebied door het inzetten van Feromoon vallen die alleen de mannetjes vangen.

3 Beheersing.

Beheersing door bijvoorbeeld de natuurlijk vijanden te stimuleren;mezenkastjes ophangen,biodiversiteit stimuleren, waarschuwen van het publiek, afsluiten van een gebieden bestrijding.

Indien u last heeft of vermoed dat de eikenprocessierups een probleem gaat opleveren kunt u ons altijd contacten voor advies en inspectie.

et-

Adres

Ongediertebestrijding Eemland

Kalmoes 7
3824 WH Amersfoort
Nederland

fa-

Ongediertebestrijding

★ 24-7 Service
★ Laagste prijs garantie
★ 100% tevredenheid
★ Zowel particulier als zakelijk
★ Spoed service
★ Wanneer mogelijk diervriendelijke oplossingen